GR - bergwandelen, voettocht, wandelen, bergwandeling, trektocht, wandeling, wandelgids, doorgaande tocht - Grande Randonneé

 

hoogtelijnen.nl       digitaal magazine over kunst, natuur, mens en politiek       de voet (frankrijk)

 

GR - bergwandelen, voettocht, wandelen, bergwandeling, trektocht, wandeling, wandelgids, doorgaande tocht - Grande Randonneé

 

 

corsica: wandelen van kust tot kust

 

informatie  - foto-impressie – etappes

 

 

F1000027 sh 700   F1000022 sh 700   F1000025 sh 700   F1000036 sh 700

 

 

grande randonnée  “mare a mare nord

 

© anne lever    -   informatie en foto’s: juni 2004  -  update opmaak: 18-04-13

 

 

 

Inhoud van deze pagina

 

1. Inleiding

 

2. Algemene gegevens

 

3. Foto-impressie

 

4. Over de etappes

 

 

Op de hoogte blijven?       

 

 

De algemene e-Nieuwsbrief van hoogtelijnen verschijnt  ongeveer 1 x p. kwartaal. 

 

Mail naar contact@hoogtelijnen.nl

en vermeld:

‘aanmelden nieuwsbrief hoogtelijnen’.

 

 

 

 

 

¨ Iedere maandag:

 

Een nieuwe Foto van de Week

 

 

 

1. Inleiding

 

 

In juni 2004 liepen mijn partner en ik met rugzak (tent, kookspullen, etc.) van oost naar west over Corsica. We volgden globaal de langeafstandswandeling ‘Mare a Mare Nord’. Hieronder tref je een foto-impressie aan en tevens een aantal praktische ‘weetjes’ over route en omstandigheden. Een sfeerverslag is het zeker niet: elders op het internet kun je wat dat betreft genoeg van je gading vinden.

 

Naast basisinformatie over de lengte van etappes, onderdak, e.d., vind je vooral aanvullingen op de Franse TOPO-GUIDE van de FFRP:  Les Sentiers de Grande Randonnee: Corse - Entre mer et montagne’ (Ref. 065), 5e druk, februari 2003 (dit is een deeltje uit de bekende serie Franse GR-boekjes).

Dit gidsje  is een van de twee boekjes van de FFRP over langeafstandswandelen op Corsica en het beschrijft niet minder dan vijf routes (ook nog eens met varianten), waarvan de Mare a Mare Nord er slechts een is. Deze tocht heeft een hoofdroute en, voor het middendeel, een zuidelijke variant: wij volgden de hoofdroute. Het andere boekje van Corsica is die van de GR 20, de befaamde (loodzware) route die van noord naar zuid over Corsica loopt.

Er zijn overigens ook diverse engelstalige boeken over langeafstandswandelingen op Corsica.

 

Anne Lever

 

 

 

F1000025 sh 700          F1000026 sh 700

 

 

 

 

2. Algemene gegevens

 

Deze gegevens zijn gebaseerd op het bezoek aan Corsica in juni 2004.

 

 

¨ Het openbaar vervoer

 

In het GR-gidsje vind je de basisinformatie, maar veel meer dan de naam van een busmaatschappij en een telefoonnummer is het niet. De route start in Moriani-plage, aan de oostkust van Corsica. Je kunt het per bus bereiken na wellicht, afhankelijk van de plek waar je op het eiland aankomt, eerst ook nog een stuk een van de treintjes te hebben genomen - zie voor de trein op Corsica  www.ter-sncf.com/corse/default.htm .

Het openbaar vervoer is niet best, zeker niet in het weekeinde en in vakantietijd: neem dus de tijd. Daar wijzelf door vrienden vanaf het vliegveld met de auto naar Moriani zijn gebracht, kan ik geen eigen ervaring geven, maar volgens het GR-boekje gaat er op werkdagen een bus van Les Rapides Bleus (04 95 70 10 36), en van half juni tot half sept. ook eentje op zo. en feestdagen.

Lijst van vervoerders en routes op Corsica: http://corsicami.free.fr/transports-autocars.htm.

 

 

¨ De route  

 

De etappes tussen Mariani-plage en Evisa zijn steeds rond de 5 loopuren lang (= gerekend zonder pauzes). Alleen voor de tweede etappe staat 8.30u, maar die kan gemakkelijk gesplitst worden door na vier uur de gite bij Val d' Alesani te nemen.  

De tijden in het boekje zijn over het algemeen correct, al blijft dit natuurlijk altijd afhankelijk van conditie en bepakking. In elk geval kwam het niet voor dat we 'er niks van vonden kloppen' (alleen de etappe Vergio - Evisa was ons insziens krap berekend).

Goed getrainde, jonge lopers met lichte bepakking zullen de etappes over het algemeen in kortere tijd kunnen lopen.

Zie voor ervaringen met de afzonderlijke etappes hieronder, bij 4. De etappes.

 

 

¨ Stijging/daling per dag, paden

 

Ongeveer 600 meter stijgen en/of dalen per dag is wel zo'n beetje het gemiddelde. Een echte middelgebergtetocht dus, minder zwaar dan bijvoorbeeld dwars door de Pyreneeën. Over het algemeen zijn de paadjes goed. De westkant is wat ruiger dan de oostkant en het centrale deel.

 

 

¨ Het gidsje en de kaarten

 

De gegevens in het boekje zijn redelijk accuraat, de beschrijving van de route is werkelijk minimaal, en de kaartjes zijn in kleur, schaal 1: 50.000.

De blauwe IGN-kaarten 1:25.000 bieden veel meer informatie en zijn vooral erg handig als je wilt afwijken van de route.

 

 

¨ Markering

 

De markering met oranje strepen is zo goed als ik in West-Europa zelden heb gezien. Soms zelfs overdadig.

 

 

¨ Onderdak

 

1. Je kunt overal in gite d'etapes (of in een refuge) slapen. Dit zijn eenvoudige slaapgelegenheden voor trekkers, meestal met 4-persoonskamers met stapelbedden (af en toe is er een tweepersoonskamer). Een enkele keer tref je nog die heerlijke ouderwetse slaapzalen aan...

De gites gaan meestal niet eerder open dan rond een uur of vijf 's middags.

Kosten overnachting over het algemeen: € 15.- pp. Inclusief avondeten en Frans ontbijt: € 32.- (zie ook even verderop bij ‘Eten...’). Van tevoren bellen en reserveren is aan te bevelen (hoewel wij in juni geen gite vol hebben gezien, moet het in de zomer wel overvol zijn. En buiten het seizoen kan een grote groep de gite zomaar vullen). 

 

2. Aan het eind van diverse etappes zijn hotelletjes te vinden. Reserveren!

 

3. Kamperen gaat prima: de gites bieden vaak kampeermogelijkheid aan ('bivouac') met gebruik van toilet en douche (voor 2 pers. ongeveer € 11.-). Bij de gites tot Corte is dit echter niet altijd zo (bij de eerste twee gites zijn we niet geweest en dus weet ik het niet: in elk geval kan het niet in Pianellu en Sermano). Daar moet je dus gebruik maken van de gite, om een kampeerplekje vragen in een dorpje, of wild kamperen.

Verder zijn er diverse campings op of in de buurt van de route.

 

 

¨ Water

 

In juni altijd ergens onderweg te vinden, zeker als je uit een beek 'tapt' (vaak goed te doen, al is het natuurlijk afhankelijk van je eigen inschatting en constitutie: soms koken of waterzuiveringstabletten). In de dorpjes is meestal wel een fontein.

 

 

¨ Eten, drinken en geld

 

In de gites kun je (prijzige) drankjes en, zoals gezegd, ook avondeten krijgen, ontbijten en veelal zelfs lunchpakketten kopen (etenswens altijd vantevoren opgeven, dus bellen!).

Een winkel tref je niet iedere dag: de eerste dagen is er zelfs geen winkel te bekennen, vanaf Corte kom je toch wel om de dag een winkel tegen.   

Vegetariërs die Frankrijk gewend zijn, komen op Corsica beter aan hun trekken: overal pizza's en pasta's te krijgen. In de gites moet je wel vooraf je wensen kenbaar maken, want daar is vaak alleen een pot van de dag, en die is zeker niet vegetarisch (everzwijn!).

Pin-automaten vind je alleen in Moriani-plage en in Corte.

 

 

¨ Het weer

 

Corsica is mediterraan maar ook erg bergachtig. In juni is het zelden koud, maar hou zowel rekening met hitte (vroeg weggaan) als plotselinge weersomslag (onweer) en enkele dagen nat en fris weer. Daar de maximale hoogte van de route 1500 meter is, zal het in juni zelden steenkoud zijn. (Tijdens onze tocht volstond als maximum aantal lagen: t-shirt / dunne trui / dun fleece-vest / regencape.) Tijdens onze tocht was het al een paar dagen erg heet, dus lopen in de juli- en augustus-hitte lijkt me geen pretje.

 

In de krant Corse-Matin - die je overal tegenkomt - tref je (bijna achterin) de weersvoorspelling voor vijf dagen aan.

 

Weerbericht op internet: http://www.meteo-consult.fr/ter/monde/prevision/moteur.php?langue=nl&saisie=Corte .

 

 

 

 

3. Foto-impressie

 

 

 

 

F1000018 sh 700

 

 

Op weg naar Pianello: terugkijken naar de kustvlakte en de (heiïge) zee.

 

 

 

 

F1000019 sh 700

 

 

De eerste blik op het hooggebergte.

 

 

 

 

F1000022 sh 700

 

 

In de middaghitte

 

 

 

 

F1000024 sh 700

 

 

Uitzicht vanaf het terras van de Gite d’etappe van Sermano (1)

 

 

 

 

F1000023 sh 640

 

 

Uitzicht vanaf het terras van de Gite d’etappe van Sermano (2)

 

 

 

 

F1000025 sh 700

 

 

De bergen rond Sermano in het ochtendlicht

 

 

 

 

F1000026 sh 700

 

 

Bij Sermano

 

 

 

 

F1000027 sh 700

 

 

Op weg naar Corte

 

 

 

 

F1000031 sh 700

 

 

Refuge A Sega

 

 

 

 

F1000033 sh 700

 

 

Boven A Sega

 

 

 

 

 

F1000036 sh 700

 

 

Tussen A Sega en Calacuccia: uitzicht vanaf de col

 

 

 

 

F1000037 sh 700

 

 

Terugblik vanaf de col de Vergio

 

 

 

 

4. De etappes

 

 

Deze informatie gaat dus over de situatie in juni. Heel veel planten bloeiden (in 2004 was alles ook nog eens later dan normaal vanwege uitzonderlijke regenval in mei), het is meestal nog niet verschrikkelijk heet, er is veel water in de beken, en het is nog niet druk...

In verband met de tijd hebben we onze tocht iets moeten inkorten. De eerste anderhalve etappe liepen we niet en ook aan het eind moesten we wat improviseren.

 

De route start in Moriani-plage, aan de oostkust van Corsica. Het is een dorpje van niks, deels aan de vervelend drukke noord-zuid-tweebaansweg gelegen. Maar het heeft een lang zandstrand, er zijn een paar restaurantjes (ook direct aan zee, met terras), diverse winkels en een pin-automaat, en verspreid langs de kust zijn er hotelletjes en campings (aan zee). Alles – op de weg na - is begin juni nog aangenaam rustig. In de verte is, als bonus, Elba zichtbaar. 

 

 

¨ Etappe 1: van Moriani-plage naar I Penti

 

Het achterland van Moriani-plage is meteen heerlijk. Even loop je nog door de smalle, vlakke kuststrook, dan wordt het meteen heuvelachtig en vervolgens bergachtig.

Gite in I Penti.

 

 

¨ Etappe 2a: van I Penti naar Pied' Alesani

 

Gite in Pied' Alesani. Al prachtig gelegen in de bergen.

 

 

¨ Etappe 2b: van Pied' Alesani naar Pianellu

 

Geen tussenliggende dorpjes. Eventueel water uit beekjes.

Even voor Pianellu, bij het 'canal', prima gebiedje om een nacht te kamperen.

Gite in Pianellu is nieuw (in oud gebouw), tegenover de kerk, laag in het kleine, stille dorpje, met prachtig uitzicht (in de verte nog de zee), 4-persoonskamers (en 1 tweepersoonskamer met tweepersoonsbed).

 

 

¨ Etappe 3: van Pianellu naar Sermano

 

Onderweg diverse dorpjes (met fontein).

Gite van Sermano (4-pers. kamertjes) ligt boven het dorp, te bereiken via een pad: volg vanaf de kerk oranje strepen, op de D41 naar rechts (enkele honderden meters). Vanaf het terras, waar bij mooi weer het avondeten wordt geserveerd, is het uitzicht adembenemend.

 

 

¨ Etappe 4: van Sermano naar Corte

 

Wij zijn niet terug het diepe dal ingegaan, maar namen de zeer stille D41 tot aan het kapelletje San Martinu en pikten daar de route weer op. Voor sommigen een idee, voor anderen tegen de (eigen) spelregels...

Na Santa Lucia (laatste plek voor drinkwater) is het pad een tijd smal voor hoogtevrezers, maar overigens niet gevaarlijk.

 

Corte is een stadje, van alle gemakken voorzien. Er is een buitensportzaak. Zelfs is er, aan de overkant van de rivier, een stationnetje (aan de lijn Bastia - Ajaccio: dit moet een prachtige tocht zijn). In de grote Casino even voorbij het station zijn kaarten en boekjes te krijgen. De laatste pin-automaten van de hele tocht! 

Er zijn meerdere campings: bij de gite hoort ook een kleine camping (niet toegankelijk voor auto's) op een beboste helling met terrasjes.

De gite (17.30u open) wordt gerund door een dame die het soms een beetje over het hoofd groeit, maar ze heeft gelukkig wel hulp (hun verblijfsruimte annex keuken is een bezienswaardigheid.)  De gite ligt aan de westkant van Corte: via een kleine weg onderaan de citadel en een bruggetje (zie kaartje in het boekje, net onder het woordje 'Citad.') over de Tavignanu passeer je een 'gewone' camping en volg je bordjes/markering omhoog (5 minuten).

 

 

¨ Etappe 5: van Corte naar A Sega

 

Tocht door de schitterende Tavignano-gorges. Voor hoogtevrezers misschien soms wat lastig, verder niet moeilijk. Water uit dwarsbeekjes.

Refuge een paar jaar oud (waarschijnlijk met een aantal 2-persoonskamertjes). Ook hier prima mogelijkheid tot bivouac.

  

 

¨ Etappe 6: van A Sega naar Albertacce

 

Even voor de top een bron bij de bergerie (hut).

In Calacuccia is een supermarktje dat aardig veel heeft. Dicht tussen 12.30u en 15u, zondagmorgen open.

De camping die er zou moeten zijn, is in elk geval in juni nog dicht. Wel zijn er twee campinkjes in een dorpje enkele honderden meters boven Calacuccia, nl bij Lozzi/     .

Op de tweede camping (die met toegangspoort) is een cafeetje met simpel eten (dwz frites met worstjes/vlees of frites met omelet :-) ) Brood voor de volgende morgen is te bestellen. 

Omdat wij hier kampeerden, hebben we de gite van Albertacce niet gezien.

 

 

¨ Etappe 7: van Albertacce naar Vergio

 

Stond je op de camping van Lozzi, dan kun je via een mooie route bovenlangs Albertacce de route weer bereiken bij de moulin (molen, gerestaureerd).

Drinkwater, afgezien van beken: vlak voor bergeries de Tillerga is een bron in betonnen bouwwerkje rechts van het pad.

Op de col de Vergio is een toeristenwinkeltje met drankjes, snoep en sandwiches. Op 50 meter achter dit winkeltje is onder een grote boom een bronnetje.

 

Gite bij Vergio: in het gidsje van de Mare a Mare staat het niet, maar in de GR20-gids wel: er is niet alleen een hotel maar ook een Gite bij Vergio, met mogelijkheid tot bivouac (tel 04 95 48 10 55). Daar wij zijn doorgelopen naar Evisa, hebben we gite en hotel niet gezien.

 

 

¨ Etappe 8: van Vergio naar Marignana

 

De afdaling van Vergio naar Evisa is zwaarder dan wat je tot dan toe bent tegengekomen, al is 'ie niet echt moeilijk. Eerst bv. een pad dat meer lijkt op een beekje met keitjes.  

Tussen punt 21 en 23 op het kaartje is het iets lastiger, vooral als je al een dag hebt gelopen: weer een stuk omhoog en dan afdaling over rotsblokken. De 'passerelle sur cable' is prachtig, maar hoogtevrezers zullen beslist naar een andere plek zoeken om de beek over te gaan (was in juni niet moeilijk te vinden).

Vanaf punt 23 is het weer eenvoudig tot aan Evisa. Kies hier:

 

a. Wil je naar de camping van Evisa, loop dan vanaf dit punt 23 over de weg: dat scheelt je wel driekwartier: de camping ligt namelijk boven Evisa bij de afslag naar Ajaccio (de D70). Op de camping een restaurantje met prima pizza's.

De gite van Evisa ligt onder het dorp: als je de oranje strepen volgt, kom je er vanzelf. Zag er aardig uit.

Verder hotelletjes en restaurants. Wel een postkantoor, geen pin-automaat.

Winkels: aan de hoofdweg is o.a. een boulangerie. Daarnaast is een alimentation (kruidenier), maar die heeft weinig: loop 50 meter verder de weg af en daar is een supermarktje dat goed is voorzien.

 

b. Wil je in een afgelegen, stil bergdorpje overnachten en heb je nog puf, dan blijf je vanaf punt 23 gewoon de route volgen en – nadat je in Evisa boodschappen hebt gedaan - en loop je in anderhalf uur door naar Marignana:  (onderweg is er weer een wiebelbruggetje, maar ook hier kom je met enige moeite in juni ook wel 'gewoon' over de beek).

Meteen aan het begin van het dorp is de gite met twee slaapzalen en bivouac-mogelijkheid (op een van de smalle, beschaduwde terrasjes). In de gite is een cafeetje annex piepklein winkeltje.    

In het dorp is een dorpscafé met een fijn terras.

 

Heb je vanaf hier nog maar een dag? Vanaf Evisa kun je naar Porto (aan de westkust) lopen door een stukje de Mare i Monte -route in noordelijke richting te nemen, en wel tot Ota. Dit is een tocht van ongeveer 3 uur, die je door de (toeristische) Gorges de Spelunca voert. Vervolgens loop je over de stille D124 – met prachtig uitzicht - naar Porto.

 

 

¨ Etappe 9 en 10: van Marignana via E Case naar Cargese (onderdeel van de GR. ‘Mare e Monti’)

 

Wij hadden helaas geen tijd meer om deze twee etappes (door afgelegen gebied) te lopen en zijn vanaf Marignana naar Porto gelopen, dus naar de westkust. En nog wel over de weg (zo'n 20 km): niet al te druk - het eerste stuk zelfs stil - en met echt verschrikkelijk mooie uitzichten, maar het blijft natuurlijk asfalt en (toeristisch) autoverkeer. De variant Evisa – Ota – Porto (zie cursieve tekstje hierboven) zag er vanaf deze weg heel erg aantrekkelijk uit.

 

 

 

 

 

Het overzicht is met zorg samengesteld, maar situaties kunnen zich in de loop van de jaren natuurlijk wijzigen. En uiteraard beleeft iedereen een tocht anders.

 

Verder: aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Ieder loopt geheel voor eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanvullingen en verbeteringen zijn van harte welkom!

 

 

 

www.hoogtelijnen.nl  -  deze webpagina staat op hoogtelijnen sinds nov. 2005 -   contact@hoogtelijnen.nl