hoogtelijnen.nl   digitaal magazine over kunst, natuur, mens en politiek   de voet (nederland)

 

 

 

heidevelden – zandverstuivingen - landgoederen - bossen

 

 

bussum - groeneveld/baarn - hollandsche rading

 

 

in twee delen te splitsen door een variant via station baarn

 

 

een wandeling van ± 23 km

 

IMG_6923 250 IMG_6929 350 IMG_6935 350 IMG_6963 350 IMG_6948 350

 

wandeling nr. 3
 
een serie dagwandelingen door noord-holland en omgeving  -  20 tot 25 km  -  uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer

 

 

 

 

 

tekst en foto’s:  anne lever ©

 

laatste update: okt. 2013 / jan. 2014

 

 

alle andere wandelingen zijn aan te klikken in de linkerkolom.

 

 

op de hoogte blijven?

 

mail naar contact@hoogtelijnen.nl en vermeld:

‘aanmelden nieuwsbrief hoogtelijnen’.

 

de e-nieuwsbrief verschijnt onregelmatig.

 

 

 

 

Ook als PDF: printversie van de complete wandeling met alle foto’s (16 pag. A-4)

 

De printversie is een uitgave van Hoogtelijnen / Anne Lever. Aan Hoogtelijnen wordt geen geld verdient: de markt staat hier al tien jaar buiten spel.

Het in de lucht en technisch up to date houden van de site kòst echter wel geld. Bij deze dus een verzoek:

Vind je de informatie de moeite waard, maak dan a.j.b. een (klein) bedrag over op bankrekening  NL32 INGB 0004 2706 45, t.n.v. Grenzeloos, Amsterdam, o.v.v. ‘Hoogtelijnen-wandeling 3’.

 

 

 

 

Vertrek: NS-station Bussum-Zuid

 

Aankomst: NS-station Hollandsche Rading

 

Twee delen: Deze wandeling kan in twee delen worden gesplitst: dan is NS-station Baarn het einde van het eerste deel en het startpunt van het tweede deel.

 

Dienstregelingen: Informatie vind je op www.9292ov.nl of www.ns.nl

 

 

 

 

Over de wandeling

 

Landschap. Je komt een grote variatie in landschappen tegen: heidevelden met weidse vergezichten, het landgoed Groeneveld (deel 1) en de uitgestrekte bossen van boswachterij De Vuursche (deel 2). En dat alles in het toch dichtbevolkte Gooi. Overigens loopt een deel van deze route - bij uitzondering - niet door Noord-Holland maar door de provincie Utrecht (er zijn geen grensposten).

 

Wegen en paden. Na een aanloopje door Bussum-Zuid (± 15 min.) wandel je vrijwel geheel over onverharde paden. De kleine stukjes over de paden van het terrein van de Amerpoort (deel a) en bij het bosbad Lage Vuursche (deel b) vormen de uitzondering op de regel. Dit is echt een wandeling voor asfalt-haters. Na het verlaten van de buitenwijk van Bussum kom je door geen enkele andere plaats, tenzij je ervoor kiest om de wandeling op te splitsen: dan zie je een piepklein stukje van Baarn. In deel 2 kun je ervoor kiezen om even Lage Vuursche in te lopen.

 

Drukte. Dit is een traject waar je op mooie dagen en in het weekeinde soms veel wandelaars tegenkomt (vooral ‘park and walk-a-little-bit’). Toch kan het zelfs op een redelijk mooie dag in augustus gebeuren dat op de hei kuierende reeën je pad kruisen. Het feit dat je onderweg vrijwel geen asfalt en bebouwing tegenkomt, vergoedt overigens veel en... je kunt altijd een dag uitzoeken met ‘ruig weer’. Of als dat mogelijk is een werkdag. Want op een doordeweekse dag buiten de vakanties is het relatief rustig en kun je je ver buiten de Randstad wanen.  

 

Afstanden. De hierboven genoemde afstand van 23 km is globaal, de tijden in de tekst zijn zonder pauzes en met een ‘gemiddelde’ snelheid (niet slenteren maar ook geen ‘nordic walking’-achtig tempo).  Het komt neer op zo’n 4 à 5 km. per uur.

In de tekst wordt vaak gesproken van ‘na een paar honderd meter rechts’. Omdat dit de één wat zegt maar de ander niets, worden er vrijwel altijd ook herkenningspunten genoemd. 

 

Detailkaart. Een detailkaart meenemen is handig: veruit de beste is de wandelkaart ‘Gooi en Vechtstreek’ van Natuurmonumenten.

 

Horeca en winkels. In Bussum-Zuid tref je enkele supermarkten aan. Onderweg is verder op enkele plaatsen horeca, evenals bij het eindpunt (zie info in de tekst).

 

Hond. Tijdens deze dagtocht kan de hond mee. Op delen van het traject is aanlijnen verplicht.

 

Achtergrondinformatie. Verwijzingen naar literatuur en andere websites vind je onderaan deze pagina.  

 

 

 

 

Bussum-Zuid (NS-station)

 

Van NS-station Bussum-Zuid tot aan ’t Bluk (theehuis op de Zuiderheide) = ongeveer 1u15.

(het eerste kwartiertje door Bussum-Zuid, daarna een uur over heidevelden).

 

De start van deze wandeling is op het NS-station Bussum-Zuid. Naast het perron voor de richting Amsterdam ligt een fietsenstalling. Ga achter deze stalling schuin links omhoog.

 

Bussum-Zuid. Boven loop je naar de rotonde. Hier steek je over, rechtdoor naar de Ceintuurbaan. Je gaat meteen het voetpad op dat rechts van de Ceintuurbaan loopt en deze weg op enige afstand volgt (er zit een grasveld tussen). Je komt langs een vijver.

Na zo’n 100 meter ga je, meteen voorbij de eerste flat, schuin rechtsaf. Het pad komt uit op een dwarsstraat met de naam Lange Heul. Hier ga je linksaf.

Vervolgens ga je bij de tweede dwarsstraat rechtsaf. Dit is de Laarderweg (op de linkerhoek is een supermarkt).

Je volgt de Laarderweg enkele honderden meters (halverwege nog een supermarkt), tot waar deze weg bij de Bussumerheide aankomt.

 

De heide. Bij de Bussumerheide beginnen diverse fiets- en voetpaden: gezien vanaf de Laarderweg loop je bijna rechtdoor, maar je moet hier wel even een klein ‘knikje maken’. Dit gaat zo:

Er staan twee ANWB-paddestoelen vlak achter elkaar: bij de tweede (62443/001) ga je linksaf richting Laren, over het fietspad.  Al na een twintigtal meters verlaat je dit fietspad weer (bij een hek) en gaat hier rechtsaf, het brede zandpad op dat recht de hei oploopt. Hier staat een eik met een bankje eronder (met uitzicht op de hei). Het pad loopt links langs deze eik. Meer dan een uur volg je dit pad. Het is de Oude Postweg, die gezien kan worden als de voorloper van de snelweg A1.

 

 

 

    

IMG_6925 800 net buiten amsterdam...

 

IMG_0900 sel enh    IMG_6929 350

 

P1060462 081013 12u02 westerheide va nwe crailoseweg

 

    

 

De Bussumer- en de Westerheide.

 

 

 

Over heidegebieden en grafheuvels

 

De Bussumer- en Westerheide vormen samen het grootste heidegebied van het Gooi. Een aanwijzing dat er al vele eeuwenlang heide is in dit gebied, wordt gevonden in de leeftijd van de grafheuvels. De oudste dateren uit de zgn jonge steentijd, plusminus 5000 voor Christus, de tijd dat ook de eerste boeren zich in het Gooi vestigden. De boeren kapten het toen nog aanwezige bos voor het maken van akkers. De van nature arme zandgronden werden door deze boeren nog niet bemest, zodat na een paar jaar van intensief gebruik de grond volledig was uitgeput. Hierna werd een nieuw stuk bos ontgonnen en op de verlaten akkers liet met de huisdieren, zoals schapten, geiten en runderen, grazen. Op deze arme zandgronden groeide later de hei.

De doden werden door de boeren begraven in grafheuvels. Deze werden meestal op open plaatsen aangelegd, waarschijnlijk om zodoende het contact tussen de levenden en de doden te benadrukken. Tegelijkertijd konden de grafheuvels vreemdelingen in het gebied angst inboezemen. Zeker is in ieder geval dat de grafheuvels gebruikt werden als oriëntatiepunt op belangrijke routes.

Op de Westerheide ligt tevens een van de grootste bewaard gebleven urnenvelden van Nederland.

 

(Bron: infobord Goois Natuurreservaat)

 

 

Je volg dit pad dus, dat helemaal rechtdoor over de hei loopt (na zo’n 300 meter ga je door het hek dat het begrazingsgebied afbakent). De bosrand die je uiteindelijk nadert, is een autovrije laan (de Nieuwe Crailose Weg). Je steekt over en blijft rechtdoor gaan, nu over de Westerheide.

 

Je loopt rechtdoor, dwars over de Westerheide tot aan het eind. Daar ga je door een klaphek en komt even later bij een vork-vormige splitsing van het voetpad. Hier hou je enigszins links aan. Je bereikt een fietspad en weer even later bereik je de provinciale weg Hilversum - Laren.

 

- La Place Restaurant met terras, zeer in trek bij automobilisten. Misschien vind je ’t Bluk

  leuker (zie even verderop in de tekst: wel op www.bluk.nl even checken of dit theehuis geopend is).

- Bus naar Hilversum.

- Geologisch Museum Hofland, zie: www.geologischmuseumhofland.nl.

 

De provinciale weg steek je over (als het druk is kun je ook door de fietstunnel gaan: die is net even rechts van je: ga dan na de tunnel meteen links omhoog tot je weer bij het pad komt).

 

Aan de overkant van de weg ga je rechtdoor, tussen parkeer- en begraafplaats door. Aan het eind van de parkeerplaats ga je nog steeds rechtdoor, een breed pad volgend (tevens ruiterpad). Misschien aarzel je daar waar een splitsing van paden is: hou daar het meest linkse pad aan. Na enkele honderden meters kom je bij een klaphek (begrazingsgebied). Hier ga je alweer rechtdoor, de Zuiderheide op.

 

Op de Zuiderheide volg je het pad. Na enige tijd heb je een prachtig uitzicht over bossen en hei (links van het pad staat een bankje met uitzicht). Je gaat rechtdoor en loopt nu enigszins naar beneden. Op de hei zijn grafheuvels te zien, vooral aan je rechterhand.

 

Even voor een zandverstuiving bereik je een fietspad. Hier verlaat je voor even de Oude Postweg. Je gaat linksaf en volgt het fietspad tot aan een splitsing: ANWB-paddestoel 20012/001. 

 

- Theehuis ’t Bluk zie je schuin links voor je tussen de bomen liggen: zie www.bluk.nl

- Zie voor info over de Zuiderheide bijvoorbeeld: zie www.ivn.nl/gooi/ .

 

 

 

P1060467 081013 12u44 bij t Bluk

 

P1060469 081013 12u45 bij t Bluk

 

IMG_2338 s 130805 13u50    IMG_6933 640 301009 zuiderheide (even voor t bluk)

 

IMG_6938 800

 

P1060472 s 081013 13u22 bij t Bluk

 

 

De Zuiderheide, met (kleine foto links) twee grafheuvels, en recente zandverstuivingen door natuurontwikkeling. 

 

 

 

 

Theehuis ’t Bluk

 

Van theehuis ’t Bluk naar kasteel Groeneveld = ong. 1u15

 

’t Blukbos en ’t Laer. Bij de paddestoel sla je rechtsaf en je volgt een klein zandpaadje dat tussen de hei door omhoog loopt naar een zandverstuiving. Je loopt plusminus rechtdoor de zandverstuiving over, de paaltjes volgend tot je een breed dwarspad en een hek bereikt: hier ga je linksaf. Dit is weer de Oude Postweg, die je nog heel even volgt. Achter de afrastering ligt het prachtige terrein van het Laarder Wasmeer.

Je blijft het hek volgen, ook als het bij een kruising naar rechts buigt. Hier verlaat je dus de Postweg weer, nu definitief. Blijf steeds vlak langs het hek lopen. Het pad wordt smal. 

 

 

 

  

P1060474 081013 13u26 Jeneverbes voorbij t Bluk

    

 

Het Laarder Wasmeer, met op de zgn. natte heide een oude jeneverbes (daarachter  een berk). Een jeneverbes is een zeldzaamheid in het Gooi.

 

 

Over het Laarder Wasmeer

 

Het Laarder Wasmeergebied is een zeer afwisselend natuurterrein met plassen en oude heidevennen. Het is vooral de flora in de lage gebieden, met klokjesgentiaan, zonnedauw, veenpluis en snavelbies, die het gebied zo waardevol maakt.
Vanwege lozingen in het midden van de vorige eeuw zijn m.n. de onderwaterbodems sterk verontreinigd geraakt. In 2003 is men met een ingrijpende sanering begonnen. Vanwege de kwetsbaarheid  van het nieuw ingerichte gebied, mag er (nog) geen publiek in. Wel wordt zo nu en dan een excursie georganiseerd (IVN of Goois Natuurreservaat).

Al kun je het gebied dus niet doorkruisen, toch is er zelfs vanachter de afrastering veel moois te zien.

 

 

Nadat je van de Oude Postweg af bent gegaan hou je het hek nog honderden meters aan je rechterhand. Tenslotte maakt het hek weer een duidelijke knik naar rechts.

Vlak daarna (± 50 m.) zie je een zandpad schuin naar links het bos in gaan.  Je volgt dit pad, dat slingerend en op en neer gaand nog wat verder naar links buigt (op enige afstand zie je het hek ‘meeslingeren’).

Na zo’n honderd meter, bij een kruising van paden, ga je rechtdoor en kom je langs een betonnen paaltje met de afbeelding van een voetafdruk erop (dit is het symbool van het Voetstappenpad, dat in een wijde boog rondom Hilversum ligt). Volg dit pad – je ziet nog een paaltje – tot aan het klaphek bij een asfaltweg.

 

Steek de weg over en ga rechtdoor, het smalle zandpaadje op. Al na zo’n 20 m. ga je naar links. Even verder kom je weer uit bij de weg: hier ga je onder het viaduct van de snelweg A27 door.

 

Een deel van de onderdoorgang is afgezet met een schutting. Omdat je net over het pad hebt gelopen en niet over de weg, heb je een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Het informatiebord vermeldt wat zich achter deze schutting afspeelt: “De onderdoorgang van dit viaduct fungeert als passage voor reeën, boommarters, egels, muizen, wezels en nog vele andere diersoorten.” Rijkswaterstaat verzorgt inrichting en onderhoud. 

 

- Onder het viaduct is de bushalte van bus 109 (Bussum-Baarn).

 

Je volgt de weg (over het fietspad) nog heel even, nl. tot de kruising met het toegangshek van ‘Amerpoort’ (ANWB-paddenstoel 20631/001).

 

 

Over Amerpoort

 

“Amerpoort Asvz is een Utrechtse organisatie waar betrokken medewerkers professionele diensten verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten kunnen bij ons terecht voor een uiteenlopend en flexibel aanbod op het gebied van wonen, logeren, dagbesteding, vorming en training, vrijetijdsbesteding, thuiszorg, advies en ondersteuning. Van tijdelijke tot permanente ondersteuning en van intensieve begeleiding op een woonlocatie tot zelfstandig begeleid wonen.”

 

Introductie op de website www.Amerpoort.nl

 

 

 

Amerpoort en landgoed Groeneveld.  Bij de kruising ga je het terrein op van ‘de Amerpoort’. Het groene toegangshek gaat open door op een knop te drukken.

Je volgt het laantje, rechtdoor over het terrein. Bij een splitsing/kruising staan richtingborden: volg ‘hoofdgebouw’. Dit is de Nieuwenoordlaan. Bij het hoofdgebouw aan gekomen ga je schuin naar links en volgt de Nieuwenoordlaan, die om het hoofdgebouw heen buigt, tot aan het einde. Bij deze brede laan sla je linksaf en bereikt korte tijd later een kruising met rechtsvoor je de weiden van landgoed Groeneveld. Hier ga je door het hek. De mededeling dat je de twee knoppen tegelijk moet indrukken, maakt duidelijk dat alleen diegenen die kunnen lezen hier het terrein mogen en kunnen verlaten...

 

Wanneer je het hek bent gepasseerd, ga je rechtdoor: een lange en brede beukenlaan in (verderop eiken). Dit is dus het landgoed Groeneveld, met eerst bos en weilanden, en vervolgens het parkachtige deel met prachtige bomen.

Je volgt de laan zo’n 500 meter, tot rechts het weiland overgaat in een heuveltje en bos. Hier ga je naar rechts (bordje: Wijnberg) een grintpad op.  Het pad loopt met een grote lus omhoog en daalt dan aan de andere kant van het heuveltje tussen de bomen weer af. Aan je rechterhand is water.

Dit water blijf je tot aan het kasteel volgen. Bij een bruggetje moet je even om een bosje heen (bordje: Kasteel Groeneveld), maar het pad loopt al snel weer vrijwel langs het water.

Na enige tijd krijg je het kasteel in zicht. Direct voorbij het kasteel sla je rechtsaf, de laan in die voor het kasteel langs loopt.

 

 

 

 

IMG_6939 1024 301009 16u05

 

IMG_6950 350 groeneveld    IMG_2375 500    IMG_6946 sel 250

 

IMG_6948 800

 

IMG_6945 250    IMG_6949 250 groeneveld    P1060484 350 081013 kasteel groeneveld

 

P1060489 r 081013 kasteel Groeneveld vanuit de moestuin

    

 

Landgoed Groeneveld, met op de grote foto boven de laan voorbij de entree aan de kant van de Amerpoort. Op de kleine foto’s een impressie van het parkgedeelte. Grote foto midden: kasteel Groeneveld vanaf de parkzijde. Foto onder: de voorzijde van het kasteel, gezien vanuit de moestuin, tevens kruiden- en bloementuin.

   

 

 

Over landgoed Groeneveld

 

Rijke stedelingen, vooral Amsterdammers, bezaten in de zeventiende en achttiende eeuw vaak een buiten in het Gooi of de kuststrook. Deze buitens waren meestal gelegen op de grens van droge (en hoge) zandgronden en nat (en laag) veen. Dit soort buitenhuizen functioneerde veelal als zomerhuis. Kasteel Groeneveld past in deze traditie.

Marcus Mamuchet kocht in 1696 grond in Baarn en liet daar in 1710 Kasteel Groeneveld bouwen, vermoedelijk op de fundamenten van een boerenhofstede. Het kasteel – feitelijk dus eerder een buitenhuis dan een kasteel - bestond aanvankelijk uit het huidige middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen (koetshuis en oranjerie).

Huis en landgoed zijn in de eeuwen die volgden dikwijls van eigenaar gewisseld. Een van hen liet omstreeks 1760  zijvleugels aan het hoofdgebouw bouwen. 

Landgoed Groeneveld heeft een oppervlakte van ongeveer 130 hectare.

 

De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse stijl. Kenmerkend zijn de strenge geometrische vormen. Eind achttiende en begin negentiende eeuw werd het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl, gekenmerkt door waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. Na 1830 werd dit nog verder doorgevoerd: de beek stond daarbij centraal. De partijen rode beuken – vaak iets hoger staand - markeren belangrijke elementen of overgangen in het park.

Van 1976 tot 1981 werd het verwaarloosde park ingrijpend gerestaureerd. Landschapsarchitect Michael van Gessel heeft kenmerken van de Engelse en de Franse stijl in elkaar geschoven.

 

Op het terrein werd in de negentiende eeuw een ijskelder aangelegd. Het ijs werd uit de vijver gehakt en bleef in de kelder, afgedekt door stro, wel twee jaar bruikbaar. ’s Zomers koelde men met dit ijs fruit, groenten, vlees en wijn.

 

De beschutte moestuin (met bankjes) ligt schuin tegenover de hoofdingang van het kasteel en is een bezoek meer dan waard. De tuin maakt vanouds deel uit van het landgoed en was in gebruik als leverancier van groenten, fruit en kruiden voor de bewoners van het kasteel. Een deel van de tuin was ingericht als bloementuin.  

 

In kasteel Groeneveld is een grand-café gevestigd. Verder: tentoonstellingen, zalenverhuur, e.d.

Voor meer informatie, zie: www.kasteelgroeneveld.nl.

 

 

 

 

Kasteel Groeneveld  

 

Van Groeneveld tot aan Hollandsche Rading-NS  = ongeveer  2u15.

Van Groeneveld tot aan Baarn-NS = ongeveer 40 min.

 

Je bent meteen voorbij het kasteel dus rechtsaf geslagen, de laan in die voorlangs het kasteel loopt (dus dwars op de oprijlaan).

Volg deze laan – met eerst eiken, dan een dubbele rij beuken. Je gaat steeds rechtdoor, verlaat landgoed Groeneveld en loopt nu door de bossen van Buitenzorg. Loop verder tot de spoorlijn.

Steek deze onbewaakte overgang over (met aan een kant nogal slecht zicht!).

 

Wil je de route vervolgen tot Hollandsche Rading: volg aan de overkant het bospad, dus: ga nog steeds rechtdoor.

 

 

Wil je de wandeling in tweeën splitsen, volg dan vanaf hier de variant naar Baarn-NS (= 30 à 40 min.).

 

 

Variant vanaf de hoofdroute naar station Baarn 

 

Vanaf de spoorovergang naar Baarn-NS = ongeveer 30 min.

 

Meteen na het oversteken van het spoor sla je linksaf en volgt het pad dat parallel aan de spoorlijn loopt. Na enige tijd bereik je een smal fietspad. Blijf het bospad volgen, dat een paar meter van het fietspad af loopt, maar nog steeds parallel aan het spoor. Even voordat je de provinciale weg bereikt, steek je door naar het fietspad: zo kun je via het fietstunneltje aan de andere kant van deze drukke weg komen.

Blijf daar het fietspad volgen tot aan een smal bruggetje over het spoor (ANWB-paddestoel 24054/001). Ga hier naar links, de brug over.

Aan de overkant meteen rechtsaf: je kunt een paadje volgen dat pal langs de afrastering en het spoor loopt. Volg dit tot je uitkomt bij het stationsplein.   

Stoptreinen naar Amersfoort, Utrecht en Weesp/Amsterdam.

 

 

 

Variant vanaf station Baarn tot aan de hoofdroute 

 

Van Baarn-NS naar Hollandsche Rading-NS = ongeveer 2u30

Stoptreinen vanaf Amersfoort, Utrecht en Weesp/Amsterdam.

 

Voor het stationsgebouw staand, met je rug naar het gebouw, ga je linksaf, de Gerrit van der Veenlaan in. Bijna meteen kun je (aan je linkerhand) een paadje volgen dat vlak langs het spoortracé loopt. Dit volg je, tot je een smal bruggetje bereikt.

Oversteken en aan de overkant rechtsaf, verder over een fietspad (of onverhard pad ernaast) dat langs het spoor loopt. Je volgt het fietspad tot voorbij een fietstunneltje - onder de provinciale weg door.

Direct na dit tunneltje zoek je het voetpad op dat parallel aan het fietspad loopt, zo’n tien meter het bos in. Dit voetpad volg je, nog steeds evenwijdig aan het spoor. Na enige tijd kruis je het fietspad, dat hier naar links het bos in loopt.

Je blijft parallel aan het spoor lopen tot je bij een onbewaakte overgang komt. Op het hek zie je de wit-rode markering van een lange afstandswandeling.

Het spoor steek je niet over (de hoofdroute komt hier vanaf de overkant), maar je gaat linksaf, het bos in.  

 

 

Vervolg hoofdroute naar Hollandsche Rading

 

Na het spoor overgestoken te zijn, volg je aan de overkant het bospad, dus: ga nog steeds rechtdoor.

 

Boswachterij de Vuursche. Vlak voor het zwembad volg je het fietspad naar links, en vervolgens (bij paddestoel 24055/001) het verharde weggetje dat langs het zwembad loopt: het zwembadterrein heb je dan aan je rechterhand.

 

Info over het zwembad: www.bosbaddevuursche.nl

 

Je volgt de weg langs het zwembadterrein tot deze uitkomt bij de provinciale weg Baarn-Hilversum. Steek over en ga rechtdoor, de Zevenlindenweg op.

Op de hoek rechts staat een huis met een grote tuin met hek/schutting. Direct voorbij dit huis verlaat je de Zevenlindenweg alweer en sla je rechtsaf (wit-rode markering en bord ‘Utrechtse Heuvelrug – Zeven Linden’), het pad op dat achter de tuinen langs loopt.

 

 

 

P1070096 220114 even tWv camping De Zeven Linden     P1070093 220114 tWv camping zevenlinden

 

Door boswachterij De Vuursche: gebied de Zeven Linden.

 

 

 

 

Dit pad volg je zo’n tien minuten: het maakt al snel een flauwe bocht naar links. Aan je linkerhand is even later de achterzijde van het terrein van camping ‘De Zeven Linden’ te zien. Je negeert een drietal zijpaden en slaat pas linksaf als de witrode markering dit aangeeft. Dit is een breed en grassig pad.

 

Op de eerste kruising, een vijfsprong,  neem je het pad dat schuin naar rechts loopt (met rood paaltje). Dit volg je tot aan de volgende veelkruising. Hier ga je rechtdoor, landgoed Pijnenburg in. Je houdt het pad aan dat ietsje schuin naar links loopt en komt weer uit op de Zevenlindenweg, inmiddels niet meer verhard maar een zandpad met naastgelegen fietspad.

ANWB-paddestoel 20017. Aan de overkant is een dagrecreatieterrein met kiosk.    

 

De route gaat vanaf paddestoel 20017 steeds door de bossen en mijdt bebouwing en verharde wegen. Wil je het (horeca-)dorp Lage Vuursche aandoen, dan volg je vanaf hier de Zevenlindenweg en vanaf Lage Vuursche het fietspad (op de paddestoelen staat Hollandsche Rading vermeld).

 

 

 

 

P1070102 s 220114 kruispunt zevenlindenweg kiosk

 

bos lage vuursche van internet    IMG_2402 beuken stoel 500     FietsenLageVuursche van provincie-utrecht

 

Grote foto: dwarslaan van de Zevenlindenweg, met rechts op de achtergrond het dagrecreatieterrein. Kleine foto’s: lanen en ‘boomkunst’ in boswachterij de Vuursche.

 

 

Je bereikte de Zevenlindenweg bij paddestoel nr 20017. Hier volg je de witrode markering weer. D.w.z.: je gaat scherp rechtsaf, een lange laan in met fiets- en ruiterpad. Al na 50 meter sla je linksaf (je volgt de wit-rode markering).

Volg dit pad. Je kruist een verharde weg bij paddestoel 20195, waarna je nog twintig meter het fietspad volgt en dan het voetpad volgt dat enigszins schuin naar rechts gaat. Loop rechtdoor en steek een tweede (stille) verharde weg over. Blijf de witrode markering volgen tot je een breed dwarspad en een gras/heideveldje bereikt.

De witrode markering gaat hier naar links. Dit doe je ook, maar al na een meter of tien verlaat je de witrode markering voor even, en wel bij een opvallende oude boom (waarop witrode markering geschilderd).

 

Precies bij deze dikke beuk ga je rechtsaf, dus recht over het open heideveldje. Hier loopt een pad, dat je pas ziet als je de beuk achter je hebt gelaten. Aan de overkant is, schuin links voor je, een landbouwveld: je loopt naar de punt ervan en gaat dan rechtdoor over het paadje langs de afrastering. Dit hek en het landbouwveld hou je dus aan je linkerhand.

 

 

 

P1070103 220114  omg Lage Vuursche    P1070108 220114 omg klooster Lage Vuursche

 

P1070112 220114 beuk bij veldje tWv Lage Vuursche

 

Laan en heideveldje even ten noordwesten van Lage Vuursche. Grote foto: oude beuk met wit-rode markering.

 

 

 

 

Aan het eind van het veld gekomen, sla je schuin linksaf (hier is de witrode markering weer), en je blijft de afrastering volgen tot je een breder pad bereikt. Hier ga je wederom schuin linksaf en volgt nog even het hek.

Al na enkele tientallen meters laat je het veld dan toch achter je: je gaat scherp naar rechts, een pad het bos in. (Nog maar eventjes volg je de witrode markering, dan gaat deze al linksaf.)

Dit pad blijf je een hele tijd volgen: eerst kruis je twee paden, dan maakt het pad een flauwe bocht naar rechts, vervolgens kruis je nog twee paden.

Tenslotte bereik je een kaarsrechte laan met fiets- en ruiterpad: hier steek je over.

 

Goois Natuurreservaat ‘ De Zuid’. Je gaat door het klaphek het Erfgooiersbos in en volgt het pad tot het eerste dwarspad (al na 50 meter). Hier ga je linksaf.

Je steekt het fietspad over, gaat niet schuin naar links maar loopt rechtdoor. Dit pad volg je tot het eindigt bij een pad met ruiterroute.

Daar ga je linksaf: je volgt dit pad met ruiterroute ongeveer tien minuten. Tenslotte komt dit pad uit op de verharde weg in Hollandsche Rading. Dit laatste stukje is wat meer geaccidenteerd: voorbij deze ‘hobbel’ eindigt het Gooi.

 

Vlak voordat je de weg bereikt kun je schuin rechtsaf. Een witrode NS-route doet dit ook.

Volg deze NS-route (de markering is niet optimaal, maar loopt ongeveer parallel aan de weg die je net hebt vermeden).   

Na een paar honderd meter ga je met de NS-wandeling naar links, komt uit op een parkeerplaats en slaat bij de weg rechts af.

Al na 100 meter over de verharde weg gelopen te hebben bereik je het station.  

 

 

NS-station Hollandsche Rading 

 

Treinen richting Duivendrecht/Schiphol (vr A’dam CS overstappen in Weesp, of over Utrecht reizen) en richting Utrecht.

 

Bij het station is Lunchroom Perron Peet gevestigd (http://perronpeet.nl/ ). Even voorbij het station is rechts een manege met café en nog iets verder (bij de kruising) bevinden zich rechts een café-restaurant en links een Chinees.

 

 

 

Verder wandelen? Bekijk dan de wandeling Hollandsche Rading - Nieuwersluis

 

 

 

 

 

Bronnen en verwijzingen

 

> Natuurgids van Noord-Holland, uitg. Het Noord-Hollands Landschap, 1996

> www.natuurwegwijzer.nl

> Kunstreisboek Noord-Holland, samenst. Peter Don, uitg. Unieboek, © 1987 Rijksdienst vr de Monumentenzorg

 

 

Indeling van de wandelingen naar regio

 

Vanaf nr 01 (ten Z. en ten Z.O. van Amsterdam): het Gooi + veen- en plassengebied.

Vanaf nr 11 (de duinen en omgeving): Kennemerland.

Vanaf nr 21 (ten N. en N.O. van Amsterdam): Waterland + Zaanstreek en de polders

 

 

Verantwoordelijkheid

 

Hoewel de route met zorg werd beschreven, kan er altijd iets anders zijn (geworden). Je loopt uiteraard voor eigen verantwoordelijkheid.

 


Contact

 

Je ervaringen verwerk ik heel graag in de teksten. Stuur je opmerkingen, aanvullingen en tips over route, flora, fauna, geschiedenis, relevante links enzovoort naar hoogtelijnen – zie onder.

En natuurlijk vind ik het ook leuk als je me gewoon laat weten dat je van de beschrijvingen gebruik hebt gemaakt.

 

 

 

op de hoogte blijven?

stuur dan een e-mail aan contact@hoogtelijnen.nl en vermeld:

‘aanmelden mailinglist Hoogtelijnen’.

 

 

 

Een webpagina van hoogtelijnen sinds 19 juli 2004    -    contact@hoogtelijnen.nl