de amstel laat zich in veertig beelden (niet) vangen

 

vier maanden op een brug

 

 

    

 

 

 

¨  anne lever  ©  ¨  vanaf ‘de hoge sluis’ in amsterdam  ¨ 18 januari - 26 april 2006 ¨

 

 

klik hieronder op de start-button

    

 

 

De organisatie waarvoor ik (part-time) werk, verhuisde deze winter naar een ander gebouw. Plotseling liep ik drie dagen per week over ‘de hoge sluis’, een van de bruggen die in het centrum van Amsterdam over de Amstel liggen. Vanaf deze brug is in de richting van Stadhuis en Opera een uitzicht te bewonderen dat je zowel mooi als clichématig zou kunnen noemen. 

 

Half januari begon ik dit zicht te fotograferen met mijn kleine digitale Canon-cameraatje. Niet wachten op een goed moment (de zon door de wolken, een bootje), niet steeds een ander standpunt zoeken, en zeker ook niet inzoomen op de Magere Brug..: nee, gewoon afdrukken!

Vanaf dat moment in januari ben ik elke keer dat ik over de brug kwam op exact dezelfde plaats gestopt om een (snelle) foto te nemen. 

 

Op ‘hoogtelijnen’ tref je nu een selectie aan van de foto’s die ik tot eind april nam. Misschien ga ik nog wel jaren door, maar de eerste vier maanden willen gezien worden.

Fullscreen kan ik ze helaas niet aanbieden, maar wellicht kunnen de foto’s in bescheiden formaat toch iets overbrengen van datgene wat mij steeds meer ging fascineren:

 

Je loopt of fietst over de brug (of je zit in de tram die deze brug altijd stapvoets neemt) en, als je al om je heen kijkt, denk je misschien: het uitzicht is elke keer hetzelfde.

 

Hetzelfde?

Kijk naar de zonweringen aan het hoekhuis links, waarvan er soms plotseling een of twee zijn neergelaten!

Kijk naar de krant in het water, naar de meeuwen op de meerpaal, naar de sluizen die aan de linkerkant sòms dicht zijn, sòms open, naar de boot Pax (rechts), die samen met zijn kameraad net toen de bomen uit begonnen te lopen een week weg is, naar de wonderlijke rode bootjes die enige tijd na elkaar – misschien wel letterlijk? – opduiken, naar de...

ja, bovenal: kijk naar de luchten en naar het water!

 

 

 

   start >    

 

 

 

 

 

op de hoogte blijven?

stuur dan een e-mail aan contact@hoogtelijnen.nl en vermeld:

‘aanmelden mailinglist Hoogtelijnen’.

 

 

www.hoogtelijnen.nl  -  beeldende kunsten -   contact@hoogtelijnen.nl