hoogtelijnen

 

      onafhankelijke website over kunst, natuur, mens en politiek        katern beeldende kunst / fotografie

   

 

 

 

maria austria - fotograaf

 

 

 

ph1 van Noorderlicht     AustriaZelfportret 450     ph3 van Noorderlicht

 

 

samenstelling: anne lever

 

    

 

  

 

 

Maria Austria werd in 1915 als Marie Karoline Oestreicher in Karlsbad (Karlovy Vary) in Tsjechoslowakije geboren. Na haar gymnasium te hebben afgerond ging zij een fotografie-opleiding volgen in Wenen. Na een verblijf van een jaar in Nederland, bedoeld om het maatschappelijke en culturele leven hier te leren kennen, vestigde zij zich er definitief en trok in bij haar zuster Lisbeth, die in Amsterdam woonde.

Maria Austria ging breimodellen fotograferen die Lisbeth ontwierp. Hun bureau noemden zij 'Model en Foto Austria'. Later zou Maria haar artiestennaam aan deze firmanaam ontlenen. In 1942 moesten zij als joden hun gezamelijke bureau opgeven en werd Lisbeth naar Westerbork gedeporteerd. Vanaf september dook Maria onder. Op een adres in de Vondelstraat leerde zij Henk Jonker kennen die zich bezighield met het vervalsen van persoonsbewijzen. Maria maakte pasfoto's voor persoonsbewijzen en was tevens koerierster.

 

In 1945 richtte een groep fotografen het fotobureau Particam (samentrekking van Partizanen Camera) op. Maria Austria, Henk Jonker, Aart Klein en Wim Zilver Rupe, die de vaste kern van Particam vormden, hadden in de na-oorlogse jaren tamelijk veel aandacht voor economische onderwerpen als beroepsuitoefening en ambachtelijke bedrijvigheid. Hun voornaamste interesse had echter de culturele opbouw van Nederland. In dat kader maakte Maria Austria theaterfoto's en portretten van musici, acteurs, dansers, regisseurs en schrijvers. Over uiteenlopende onderwerpen maakten De Particam fotografen documentaire reportages die zij aan kranten en tijdschriften aanboden. De reportages van Maria Austria onderscheidden zich van die van de andere fotografen van Paricam door hun speciale belangstelling voor de emoties en belevingen van de mensen zij fotografeerde.

 

In 1953 trouwde Maria Austria met Henk Jonker waardoor de samenwerking met deze fotograaf hechter werd. Nadat Wim Zilver Rupe en Aart Klein zich uit het fotografencollectief hadden teruggetrokken, zetten Maria en Henk Particam vanaf 1956 samen voort. De naam was ondertussen op initiatief van Aart Klein gewijzigd in Particam Pictures. Toen Maria en Henk in 1963 gescheiden gingen leven, zette Maria Particam alleen voort. Wel had zij in deze periode een aantal leerling-asssistenten waaronder Vincent Mentzel, Jaap Pieper en Bob van Dantzig.

Maria Austria bleef in deze periode geďnteresseerd in theater. Zo werd zij onder andere de huisfotografe van het experimentele Mickery-theater en fotografeerde daarnaast de produkties van de Nederlandse Opera Stichting en het Holland Festival.

 

Op 10 januari 1975 overleed Maria Austria kort nadat zij na een zware griep weer aan het werk was gegaan. Een jaar na haar dood werd de Stichting Fotoarchief Maria Austria-Particam opgericht die tot doel heeft het archief van Maria Austria toegankelijk te houden. Deze stichting heeft zich bovendien beijverd voor het tot stand komen van een Nederlands Foto-archief.

 

 

Bron: Joods Historisch Museum   -   http://www.jhm.nl/personen.aspx?naam=Austria,%20Maria

 

 

 

 

  

 

 

 

 

sojournmariaaustria

 

 

Amsterdamse tram, 1953

 

  

 

 

  

 

 

 

 

circus terlenka dansact amsterdam 1959

 

 

Circus Terlenka -  dansact, Amsterdam 1959

 

 

 

 

    

 

 

 

  

Austria betonddorp blz 15 sel640

 

 

Betondorp, Amsterdam 1952

 

 

 

 

  

 

 

 

 

heropvoedingtwee0072 640        heropvoeding0071 sel640

 

 

Heropvoedingskamp,   Drente 1947

 

  

 

 

  

 

 

 

 

sojournmariaaustrialeidseplein

 

 

Leidseplein Amsterdam, 1956

 

  

 

 

 

 

 

 

 

591195 Erna Spoorenberg        591194 Erna Spoorenberg

 

 

Erna Spoorenberg  (rechterfoto:  in ‘La Traviata’), 1958

 

  

 

 

  

 

 

 

untitled parijs 1960 640

 

 

Zonder titel, Parijs 1960

 

 

 

 

 

 

 

 

MAI_MA_1950_dodenherdenking

 

 

Dodenherdenking, 1950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sojournaustriaalbertvandalsum

 

 

Albert van Dalsum en zijn vrouw Isodora Mogendorff, 1947

 

  

 

 

  

 

 

images   Maria Austria Instituut/MAI

 

 

Het Maria Austria Instituut/MAI beheert de archieven van de Amsterdamse fotografen Eva Besnyö, Louis van Beurden, Carel Blazer, Hein de Bouter, Fred Brommet, Hans Buter, Hans Dukkers, Paul Huf, Henk Jonker, Wubbo de Jong, Wim van der Linden, Frits Lemaire, Wim Meischke, Jaap Pieper, Arjé Plas, Sem Presser, Kees Scherer, Nico van der Stam, Waldo van Suchtelen, Ed Suister, Johan Vigeveno, Ad Windig, Bram Wisman, Eli van Zachten, Wim Zilver Rupe, Maria Austria en het KLM Fotohistorisch Archief.

 

Op termijn wordt de collectie uitgebreid met de archieven van onder anderen Frits Gerritsen, Philip Mechanicus, Boudewijn Neuteboom, Ad Petersen, Robert Schlingemann en Jan Versnel.

 

 

www.maria-austria-instituut.nl

 

 

 

 

http://www.amerigo.nl/nederland/fotografie/907187754Xb.jpg

 

 

 

HOLLAND ZONDER HAAST 4 bevat 90 zwart-wit foto's van Maria Austria die zij in de jaren veertig, vijftig en zestig in Nederland maakte.

Met een inleiding van Judith Herzberg

 

isbn 907187754X, uitg. Voetnoot,  € 17,95

 

www.voetnoot-publishers.nl

  

 

 

 

  

 

 

www.hoogtelijnen.nl   -  een pagina van hoogtelijnen sinds 2005  -  contact@hoogtelijnen.nl

 

 

 

hoogtelijnen

 

hoog en laag op zoek naar schoonheid